Kako izbrati pravi žar?

Bliža se pomlad in s tem tudi zunanje aktivnosti. In sigurno je ena izmed tovrstnih aktivnosti prav peka na žaru. Takoj ko se temperature dvignejo nad 10 stopinj prave gurmane dobesedno zasrbijo roke. V trgovini jih lahko opazite kako poizvedujejo in že iščejo na delikatesi prve sveže, velike in kvalitetne kose mesa. Lahko pa da jih zanese tudi v lokalno mesnico. V resnici se je težko upreti odprtju grilovske sezone vsako pomlad, pa če tudi glede na trenutne okoliščine v manjši zasedbi. Občutek, ko dvignete pokrov svojega žara in udejanite svojo idejo o čudovitem družinskem pikniku, prinaša izjemno zadovoljstvo vam in vaši družini.

Ker pa je za uspešen piknik potrebno imeti pravi žar, ter ker nas mnogi kontaktirate z vprašanjem kako izbrati pravi žar in katera oblika žara je najbolj primerna za vaše potrebe, želje in okoliščine, smo se v podjetju Flamula odločili, da vam ponudimo nasvet kar tukaj. Predstavljene bodo tri skupine najbolj pogostih žarov, in to so plinski žari in žari na oglje. Pomembno je, da ob nakupu izberete pravi žar za svoje potrebe in pri tem še kako pomembnem procesu vam v podjetju Flamula z veseljem pomagamo.

Pa si pogljemo glavne lastnosti, koristi in razlike med plinskim žarom in žarom na oglje.  K vsaki kategoriji bo dodan tudi najbolj primeren žar, ki bo zadovoljil vaše potrebe.

Plinski žar

Je žar na plin, ki vam nudi sigurno "najelegantnejšo" obliko peke na žaru, saj je vroča rešetka le en vžig stran. Rešetka se segreje v cirka 5 minutah, kar vam omogoča hiter začetek peke, če tudi se komu vzbudi kasneje želja po svežem stejku. Pri plinskem žaru je vaša skrb le polna plinska jeklenka in higiena ob koncu. Nekajkrat letno pa žar očistimo v celoti. Pred nakupom plinskega žara je smiselno pogledati koliko gramov na uro žar porabi in s tem lahko izračunamo za koliko časa ali piknikov bomo približno imeli eno jeklenko (20kg). Verjemite, ne želite si, da vam ravno sredi piknika zmanjka plina. Uporaba srednje velikih žarov s tremi gorilci porabi okvirno nekaj manj kot 1000 gramov (1kg) plina na uro, z vklopljenimi vsemi tremi gorilci, vendar so tovrstne površine nujne za srednjo družino oz. srednje velika srečanja in piknike. Do nelagodja lahko pride na velikem pikniku, kjer je pripravljeno premalo hrane na enkrat in morajo udeleženci čakati na drugo rundo ali na željen kos mesa zaradi pomankanja površin. Ob premajhni površini se lahko zgodi, da se kosi mesa iz prve runde v loncu že shladijo. Verjemite, želite si postreči vročo hrano, ravno izpod žara. Za to priporočamo za začetno izbiro srednje velikih plinskih žarov, kot je Avstralski plinski žar s tremi gorilci .

Seveda pa je tukaj potrebno pogledati še nekaj drugih, bistveno bolj ključnih kriterijev, ki vplivajo na izbiro pravega plinskega žara za vas. Pomembno je, da se vprašate koliko ljudi bo cirka na vaših piknikih. Za majhno družino oz. lastno uporabo so primerni manjši prenosni plinski cevni gorilniki ali žari z do dvema gorilcema, za srednje velike družine in piknik tja do maksimalno 10 ljudi priporočamo srednje velik plinski žar z tremi gorilci. Če pa pričakujete večje piknike in boste povabili svojo širšo družino, sorodnike, prijatelje ali celo svoje zaposlene pa je neizogibno izbrati velik žar na plin z pet ali šestimi plinskimi gorilci.

Najboljša izbira za do 4 ljudi - Plinski žar D232

Najboljša izbira za do 10 ljudi - Plinski žar D340

Najboljša izbira za nad 15 ljudi - Plinski žar D252

Mit o plinskem žaru

S plinskim žarom je resnično najmanj dela, kvaliteta priprave mesa pa je na visokem nivoju. Obstaja pa v svetu gurmanstva mit, ki pravi, da je edini pravi žar le žar na oglje, kar vam iz izkušenj lahko povemo, da ne drži. Toplota je toplota. Prav tako kot se radiatorji v hiši lahko ogrevajo na drva, olje, plin ali sončne kolektorje, prav tako je pri žaru. Pri plinskem žaru je gorivo plin, pri žaru na oglje je gorivo oglje.  Gre le za to ali vam je netenje oglja in občutek, da je hrana spečena na "živem ognju" ter žerjavici pomembna ali ne.

Mnogim je, mnogim ni.

Kvaliteta peke mesa pa je v obeh primerih odlična. Edina razlika med žarom na oglje in žarom na plin iz vidika same peke je DIM. Vendar bistvene razlike ni. Če pa ste izjemni ljubitelji prekajenih mojstrovin vam lahko zaupamo, da tudi za vas obstaja rešitev. Novost na trgu so Kamado smokerji, ki so prav namenjeni posebni termični obdelavi, ki vas zna do dobra navdušiti. Kamado žari na oglje so zelo popularni v zadnjih letih in prav zaradi popularnosti so med uporabniki dobili prikladno ime "jajčki". Več o Kamado smokerjih si lahko preberete tukaj.

Plinski žari z dodatkom vulkanskega kamenjem

Če se nagibate k plinskemu žaru, vseeno pa vas vleče tudi ideja o peki na oglje vam predstavljamo izjemno rešitev in sicer košaro za vulkansko kamenje, katero se postavi pod rešetko žara, vanjo nasuje vulkansko kamenje  in poseldično imamo efekt podoben peki na oglju. Za več si preberite na samem produktu.

Pokrov

Veliko večji efekt na slastnost in polnost vaše hrana pa igra pokrov. S prva se pokrov zdi kot nič kaj pomembnega, pa vendar nam pokrov omogoča indirektno obdelavo hrane. (za indirektno peko potrebujete gorilec z vsaj dvema gorilcema) To pomeni, da se hrana ne le peče ampak ob enem tudi kuha, pari in prepaja s sokovi. Mnogo gurmanov obožuje prav ta "veliki" dvig pokrova, pri katerem ste znova in znova navdušeni kako vaša hrana koraka proti točno željenemu cilju, ki je pripraviti slastno, hrustljavo, sočno, okusno in polno hrano, ter nato opazovati zadovoljstvo in godrnanje vseh jedcev na pikniku. Hrana povezuje ljudi in še predvsem kvalitetno pripravljena hrana. Pokrov vam odpre veliko možnosti drugačnih načinov obdelave hrane, ki bo zagotovo žela pohvale. V podjetju Flamula strankam priporočamo plinske žare s pokrovom, saj se zavedamo njihovih koristi.

Dodatno: Pomembno je, da tudi razmislite, kje bo vaš žar po navadi bil lociran. Če imate več prostora za hišo ali na terasi, se lahko odločite za večje ter masivnejše žare ali manjše prenosnejše, kar vam nudi fleksibilnost.

Koristi plinskih žarov:

  • Enostavna uporaba (plin > prižig > počakaš nekaj minut > pečeš)
  • Ne zahtevna higiena in vzdrževanje

 

Opozorila:

  • Preverimo porabo plina pred nakupom
  • Izberemo pravo velikost žara glede na število udeležencev in prostor katerega imamo

 

Žari na oglje

Žar na oglje je po mnenju mnogih"taprav" žar iz katerega dobimo najbolj okusno hrano. Seveda, efekt dima vpliva na aromo hrane pa vseeno menimo v podjetju Flamula, da sta izkušenost mojstra in temperatura žara bistvena. Peka na premočnem ali prešibkem ognju ni optimalna, drži pa da je z žarom na plin lažje vzdrževati enakomerno temperatraturo. Mnogi gurmani oz.žar mojstri so mnenja, da je priprava oglja oz. netenje oglja tisto, kar jih navdihuje in predstavlja nekakšen uvodni ples v okusno pripravo hrane za vso družino in ostale.

Vrste žarov na oglje

Poznamo klasične kettle žare in smokerje. Kettle žari so običajno trinožnižari žari s kolesi, kar nam omogoča izjemno mobilnost. Običajno so izjemno lahki in trpežni vendar njihova zmožnost ohranjanja temperature ni najboljša. Tako obstaja možnost, da bomo porabili kar nekaj oglja v primerjavi z kamado žarom. Okrogla oblika kettle in kamado žarov ter več stopenjski sistemi kuhe nam nudijo direkten ali indirekten način obdelave, kar zagotavlja da bo hrana ostala sočna, mehka in polna hranilnih snovi, ki se absorbirajo iz pare nazaj v hrano, zaradi pokrova. V tovrsnem žaru lahko dimite, dušite in pečete. Pri žaru na oglje je pomemben dovod zraka, katerega regulirate in vam ponuja možnost počasne peke oz. dimljenja pri nizki temperaturi ali hitre peke pri visoki temperaturi. Večji kot bo pretok zraka, višja bo temperatura in obratno. Odspodaj imajo žari na oglje tako imenovani spodnji zračnik, odzgoraj pa izpustni dimnik. Košarice za oglje so zelo koristne.

Kako prižgati žar na oglje

Žar na oglje lahko prižgete z ogljem ali pa tudi z briketi. Oglje se uporablja, kadar želimo nekoliko višjo temperaturo, brikete pa uporabimo ob daljših pekah kjer zadošča nekoliko nižja temperatura. Briketi so nekoliko zahtevnejši za prižig saj moramo uporabiti dimnik za prižiganje briketov. To je pomembno, saj dimnik ustvari zračni poteg, kar nam omogoča da se briketi prižgejo v cca. 15 minutah. Paziti moramo, da ne zanetimo preveč oglja v samem žaru na enkrat. Ker za netenje oglja običajno potrebujemo več časa imamo na voljo tudi električni vžigalnik iz katerega piha vroč zrak in prižge oglje v zelo hitrem času (v le 60 sekundah).

Direktna in indirektna peka

Prednost žara na oglje je prav v fleksibilnosti in temperaturi same peke. Razporeditev in doziranje oglja vam omočata izjemno natančnost pri dovajanju pravilne temperature na pravi način. O indirektni peki govorimo, ko oglje ni direktno pod mesom ampak okoli njega, kar pomeni, da toplota kroži in peče meso na ne direkten način, kar naredi debele kose mesa lepo pečene tudi od znotraj. Pri žaru na oglje to lahko dosežemo tako, da razgrnemo oglje samo čez eno polovico dna žara in s tem dobimo možnost direktne in indirektne peke.

Prednosti žara na oglje:

  • Najboljši za direktno/indirektno peko
  • Najprimernejši za počasno peko, večjih kosov.
  • Notranje zadovoljstvo pri pripravi oglja

Na kaj morate biti pozorni:

  • Nevarnost direktne peke (premočna temperatura)

Vaša radovednost

Večji kot je plinski žar,več gorilcev ima, večjo površino in več dodatnih možnosti nudi uporabniku. Pomembno je tudi, da se vprašate kaj želite na svojem novem žaru peči. Kako radovedni ste? Si želite eksperimentirati z redkimi kosi mesa in načini priprave? Ali iščete le način kako lahko preprosto pripraviti ribo, stake, čevapčiče, burgerje. ražniče. Za vse, ki začenjate in niste prepričani kako daleč se bo vaša gurmanska pot razvila predlagamo, da si preberete članek  z naslovom TOP 5 najboljših žarov za nove gurmane )link), kjer vam predstavimo najboljše žare za vse, ki vstopate na čudovito pot grilanja. Vedno lahko nadgradite in oplemenitite svoj stari žar z novim za to kar brez skrbi.

 

Električni žar

Električni žari so znani po enostavni uporabi in masivni konstrukciji. Prednost električnega žara je ta, da zgolj z vklopom v elektriko žar postane pripravljen za grillanje v le nekaj minutah. Velikokrat je peka na oglje oz. odprti ogenj v zgoščenih naseljih in stanovanjskih blokih prepovedana, za to je električni žar idealna izbira tudi za vašo teraso ali zaprti balkon.

Uporaba električnega žara

Uporaba elektrčnega žara je najbolj enostavna med vsemi vrstami žarov. Žar enostavno priključimo na elektriko, počakamo nekaj minut (cca. 5 minut lahko tudi manj, odvisno odmodela žara) in začnemo z peko. Ker imajo električni žari brezstopenjski termostat, temperaturo žara enostavno nastavimo na željeno vrednost in že lahko pečemo vrhunske steake, zrezke, zelenjavo, omlete in drugo hrano.

Prednosti žara na oglje:

  • Enostavna uporaba
  • Lahko uporabljamo na balkonu in v kuhjinji
  • Enostavno čiščenje
  • Precizno nastavljanje temperature

 

Čas za nakup

Sedaj ste opremljeni z vsemi potrebnimi informacijami kako izbrati pravi žar zase in verjetno se vam je razjasnilo ali želite plinskegaali žar na oglje. Žar na oglje nudi izjemno izkušnjo, se je pa za vprašati ali vam 30 minutna priprava in uvodni ples z ogljem predstavljata užitek ali muko. Preprosto kot to. Če imate radi hitro rešitev a še vedno okusno, raznovrstno in možnosti polno peko potem izberite plinski žar. Povabimo vas, da si ogledate izbiro vseh visoko kvalitetnih žarov na naši spletni strani ali pa obiščete prodajni salon na Koperski ulici 47 v Ljubljani (Vič).

Za vsa dodatna vprašanja pa smo vam na voljo na 01/257 3041.